Gent

OKAN HTISA

Identity in Interaction: een participatieve 
kunstpraktijk door jonge nieuwkomers

Het vaak eenzijdige en ongenuanceerde beeld rond jongeren komt hard binnen bij organisaties die zich focussen op een jonge doelgroep. Daarom wil OKAN HTISA Gent samen met de jongeren bouwen aan een alternatief door ze in interactie te laten gaan met ‘onbekenden’, vertrekkend vanuit de leefwereld en de gekende expressievormen van de jongeren (muziek, dans, video,…). 

Met de participatieve kunstpraktijk ‘Identity in Interaction’ wil OKAN jonge nieuwkomers in interactie brengen met hun omgeving. Dat doet het in samenwerking met enkele lokale partners. Het doel van deze verbinding en mogelijkheid tot ontmoeting is om de ongenuanceerde en stigmatiserende beeldvorming rond nieuwkomers positief om te buigen.

Onder begeleiding van een ervaren theatermaker doet een groep anderstalige nieuwkomers (12 tot 18 jaar) zelfstandig een artistiek onderzoek naar de eigen identiteit en vooral hoe die identiteit zich verhoudt tot de context waarin ze terecht zijn gekomen en de context waar ze vandaan komen. Daarvoor gaan ze intensief in interactie met mensen uit hun oude en hun nieuwe omgeving. Als apotheose van het project organiseren de jongeren zelf een publieke containerexpo, met zelfgebouwde artistieke objecten en beweging: beeld, geluid, installatie.

Jongeren nemen vanaf dag één een zeer participerende rol op in het project. Dit is ook de filosofie doorheen elk project dat OKAN samen met hen realiseert. De jongeren beslissen mee over de artistieke partner, over de vorm en de richting van het artistiek onderzoek. Ook voeren ze zelf onderzoek uit: van interviews afnemen tot een theater- of dansvoorstelling uitwerken, een kortfilm draaien, tiktok-video’s opnemen, een installatie of sculptuur maken, … Zelfs de organisatie van de expositie ligt van a tot z in hun handen, tot en met de evaluatie achteraf.

Bedrag financiële ondersteuning:
€ 7.000

Contactpersoon:
Thijs Mackelberg
([email protected] of 0485 52 84 03)