KONINGIN MATHILDEFONDS IN CIJFERS

156

ondersteunde projecten

14.655

kinderen en jongeren worden bereikt

1.122.854€

aan ondersteuning

Een dynamische evaluatie van de projecten

Het Koningin Mathildefonds wil een spoor nalaten en organisaties ondersteunen om ze een stap verder te laten zetten. Dat is een van de kenmerken van het Fonds. Sinds 2016 zet het Fonds zich in om aan de hand van een dynamische evaluatie de effecten van zijn steun beter te leren kennen:

  • Om hoeveel jongeren gaat het?
  • Wat is hun profiel?
  • Hoe bereiken de projecten hun doelgroep?
  • Hoe zijn de jongeren direct met het project verbonden?Welke rol spelen volwassenen?
  • Welke effecten hebben de projecten op de ontwikkeling van jonge mensen?
  • Welke effecten heeft de ondersteuning op de organisaties?

De antwoorden op deze vragen helpen om know-how en kennis te verzamelen. Zo gaan de acties van de initiatiefnemers van projecten voor jongeren erop vooruit.

Sinds 2016 zet het Fonds zich in voor een evaluatie van zijn acties en projecten
Dankzij de inzet van iedereen kan het Koningin Mathildefonds zijn kennis en ervaring delen en andere actoren inspireren om hetzelfde te doen.

Zelfevaluatie van projecten met het oog op een duurzaam effect

Het evaluatieproces, dat aanvankelijk binnen het Fonds zelf gebeurde, is uitgebreid tot de initiatiefnemers van projecten. Wij begeleiden hen en reiken instrumenten aan waarmee zij hun acties zelf kunnen evalueren. Zo kunnen ze een duurzaam effect hebben op de jongeren die zij bereiken.

Organisaties stellen de uitwisseling en de mogelijkheid om hun eigen project op enige afstand te bekijken op prijs. Het delen van de resultaten geeft andere jongeren een bemoedigende en positieve boodschap: ‘Het kán!’

Dankzij de inzet van iedereen kan het Koningin Mathildefonds zijn kennis en ervaring delen en andere actoren inspireren om hetzelfde te doen.

De evaluatie en impact van projecten: ontdek onze publicaties