Sint Amandsberg

Brake-Out – Sint-Amandsberg, uitvoering in Antwerpen

Uitwisselingsstudenten en ‘Brake-Out’-jongeren 
samen aan de slag in Borgerhout

Laureaat Koningin Mathildeprijs 2022

Een stageplaats vinden als je een verstandelijke beperking hebt: het blijkt niet eenvoudig. Willen we deze jongeren voluit laten leven in een inclusieve wereld, dan moeten we hen een duwtje in de rug geven. Daarom zet Brake-Out een duurzame samenwerking op met uitwisselingsstudenten van AP Hogeschool. Elk jaar zullen de studenten kennismaken met de jongeren van Brake-Out en voor hen op zoek gaan naar 3 mogelijke stageplaatsen.

Concreet zullen 7 à 8 jongeren (18 tot 22 jaar) via dit project 6 maanden terechtkunnen in een organisatie waar ze hun talenten volop kunnen benutten. Dit kan niet alleen hun persoonlijke groei, maar ook het vertrouwen in hun eigen kunnen stimuleren. De uitwisselingsstudenten leren op hun beurt de stad beter kennen door er waardevolle verbindingen tot stand te brengen. Ook ervaren ze de mogelijkheden van jongeren met een beperking op een andere manier, net als de bedrijven en organisaties die met hen zullen samenwerken. 

Na de briefing komen alle initiatieven van de studenten en Brake-Out jongeren zelf. Tijdens een eerste fase overwinnen ze de taalbarrière en leren ze elkaar stilaan kennen. Vervolgens formuleren ze zelf hun aanpak. Om een geschikte match te vinden tussen jongeren en organisaties, is het belangrijk dat de jongeren en studenten elkaar goed kennen. Daarom krijgen ze de ruimte en het budget om samen een project te creëren. Ze realiseren een product of evenement waarbij ze de buurt betrekken. Dit brengt hen dichter bij elkaar én bij de buurt.

Zo leren de studenten de noden, interesses en talenten van de jongeren kennen, waarna ze op zoek kunnen naar een geschikte stageplek. Het betekent de start van een inclusieve campus in de buurt tussen ’t Werkhuys en AP Hogeschool, die buurtgerichte verbindingen maakt met de omgeving, zoals een netwerk van inclusieve werkgevers uit de buurt.

Bedrag financiële ondersteuning:
€ 7.000

Contactpersoon:
Sebastien Vandenbogaert, coach
([email protected] of 0488 99 99 52)