Elsene

ReMuA – Réseau de Musiciens-Intervenants en Ateliers

Het ReMuA Young Orchestra: als muziek de jeugd van Brussel samenbrengt en bereikt

Het project
Het ReMuA Young Orchestra is een ensemble van 30 jonge instrumentalisten (12 tot 18 jaar) uit de vier windstreken van Brussel. Zij komen elke woensdag samen om onder begeleiding van professionele muzikanten te spelen in een school of cultureel centrum in hun buurt (Vorst, Brussel, Sint-Jans-Molenbeek). De ambitie is om meerdere keren per jaar een concert te geven. Dat biedt steevast kansen voor deze jongeren om samen te spelen en hun passie voor muziek te delen en door te geven.

Doelstelling van het project
Het doel is om ‘unieke muziekpodia’ te creëren waar jongeren in een voor hen veilige omgeving muziek kunnen maken, waar ze zich gewaardeerd voelen en waar ze de kans krijgen om andere jongeren uit hun buurt of regio te ontmoeten en samen op te treden.

Door jongeren, voor jongeren
De jongeren hebben een aantal zaken uitgewisseld met elkaar en samen vastgelegd: het repertoire waarmee ze zullen werken, de frequentie van hun bijeenkomsten, hun repetitieplekken (in groepjes en samen), waar en wanneer ze willen optreden (Festival van de Kinder- en Jongerenrechten, Musikaa, het muziekfeest van KlaraFestival dat zich richt tot de inwoners, …). Tijdens regelmatige bijeenkomsten zullen de jongeren de richting en oriëntatie van hun project verder bepalen (opdrachten en prioriteiten, rollen en betrokkenheid van eenieder, praktische organisatie, repertoire, concerten en de promotie hiervoor…). Bedoeling is dat iedereen hier actief bij betrokken wordt.

Dit project bereikt een gemengd publiek van ongeveer dertig jonge Brusselse muzikanten (12 tot 18 jaar) met een gemiddeld niveau. Zij hebben geen toegang tot bestaande jeugdorkesten omdat daar het vereiste technische niveau te hoog is.

Toegekende steun
€ 7.000

Contactpersoon
Barbara Grégoire, Directrice
([email protected] of +32 488 10 58 14)