Elsene

Melomania

Melomania: een klassiek (symfonisch) orkest voor jongeren door jongeren

Het project
Melomania is een orkest dat is opgericht en wordt geleid door jongeren, voor jongeren. Het streeft ernaar klassieke muziek voor iedereen toegankelijk te maken: voor zijn publiek, via concerten die op een speelse manier worden gepresenteerd en door zich bewust te richten op een niet-ingewijd publiek. Ze richten zich ook naar de jonge musici die deel uitmaken van het ensemble, door hun gratis de mogelijkheid te bieden om deel te nemen aan een muzikaal ambitieuze maar ook steevast ontspannen ervaring met een symfonieorkest.

Doelstelling van het project
Melomania wil jongeren de kans geven om in een orkest te spelen en het grote symfonische repertoire te ontdekken. Het moedigt jongeren aan om elkaar te ontmoeten en hun passie voor muziek te delen. Het project streeft ook naar orkestprojecten waarin een ontspannen sfeer wordt gecombineerd met een hoog muzikaal niveau. Het wil klassieke muziek toegankelijk maken door middel van concerten die aangepast zijn voor een niet-ingewijd publiek.

Door jongeren, voor jongeren
Melomania wordt gerund door een team van uitsluitend jonge mensen. De twee oprichters waren 15 en 16 jaar oud toen ze met het project begonnen en kregen twee jaar geleden gezelschap van drie jonge vrouwelijke musici uit het orkest om het ‘comité Melomania’ op te richten. De werving van jonge muzikanten gebeurde vervolgens via de gebruikelijke kanalen (academies, muziekleraren…) maar ook via sociale netwerken, om zo meer jongeren te bereiken. De publiciteit voor het concert gebeurt ook op sociale netwerken en met affiches in scholen, academies enz.

De groep muzikanten bestaat uit 65 jongeren.

Toegekende steun
€ 4.300

Contactpersoon
Héloïse Baudhuin, Directeur
([email protected] of +32 494 70 80 42)