Namen – Saint-Servais

Latitude Jeunes de la Province de Namur asbl (Réseau Solidaris)

Iedereen in hetzelfde schuitje! Een inclusief sociaal-sportief project rond zeilen

Het project
Op hun zoektocht naar ontdekkingen, ontmoetingen en het zich eigen maken van hun leefomgeving, ontmoeten jongeren met of zonder beperking elkaar rond de praktijk van het zeilen en … in zitten ze in ‘hetzelfde schuitje’.

Doelstelling van het project
Dit sociaal-sportieve project wil de gemengde bemanningen (jongeren zonder en jongeren met een fysieke, sociale of mentale beperking) met een open geest laten kijken naar zichzelf, de anderen en hun regio. Ze doen dat terwijl ze een sport ontdekken die rustgevend is en rijk aan waarden.

In ‘Allemaal in hetzelfde schuitje’ moeten de bemanningsleden, met al hun onderlinge verschillen, elkaar helpen om te kunnen zeilen. Men laat jongeren met en zonder beperking oefenen op het Lac de l’Eau d’Heure, een locatie die weinig bekendheid geniet.

Door jongeren, voor jongeren
De doelgroep van het project bestaat uit 20 jongeren tussen 15 en 25 uit diverse milieus, van wie een derde een beperking heeft. Ze zijn afkomstig uit omgeving van de Lacs de l’Eau d’Heure.

In eerste instantie zullen de jongeren het project promoten om een kerngroep van 20 jongeren te vormen (van wie 1/3 met specifieke behoeften). Latitude Jeunes zal 10 zeildagen organiseren, waarvan vijf residentieel tijdens de zomer. Dit alles zal worden begeleid door zeilinstructeurs en animatoren. De jongeren zullen een actieve rol spelen in het project, onder meer door een programmatie en activiteiten op te stellen, collectief beslissingen te nemen, het residentiële programma te beheren, te zorgen voor de follow-up en de promotie van ‘Allemaal in hetzelfde schuitje’. Samen zullen ze het project eind oktober 2023 evalueren.

Toegekende steun
€ 7.000

Contactpersoon
Madeline Potier, Jeugdwerker
([email protected] of +32 81 777 181)