Kid Girl

Projectoproep

Er is geen lopende projectoproep op dit moment. De volgende oproep wordt in juni 2022 gelanceerd.

Hoe verloopt een projectoproep?
Bestuurscomité bepaalt thema
Oproep
Preselectie
Expertenjury selecteert
Bestuurscomité valideert
Pitch voor jongerenjury
Jongerenjury duidt laureaat aan
Bestuurscomité valideert
Uitreiking Koning Mathildeprijs
Impacttraject
Werkbezoeken
Publicatie impactrapport

Met de baseline ‘Door Jongeren | Voor Jongeren’ lanceert het Fonds elk jaar een thematische projectoproep.

Gedragen door jongeren

De stem van de jongeren moet centraal staan in alle fasen van het project. De projecten moeten door jongeren en voor jongeren zijn vormgegeven en een stevige basis bieden voor hun persoonlijke ontwikkeling en welbevinden. Door jongeren verantwoordelijkheid te geven en hen aan het stuur te zetten, laat je hen zien dat hun inzicht, ervaring, beleving en kennis belangrijk zijn. Ze krijgen hierdoor meer zelfvertrouwen, merken dat ze meer greep kunnen hebben op de dingen, dat ze zelf het verschil kunnen maken, …dat ‘actief burgerschap’ geen ijdele woorden zijn.

Impact

De projecten die het Fonds ondersteunt, moeten een positieve, duurzame en aantoonbare impact hebben op de jongeren. De initiatiefnemers nemen deel aan een traject van zelfevaluatie en een impactanalyse. Zo krijgen ze tools en competenties aangereikt – of versterken ze die – om het effect van hun initiatieven na te gaan, succesfactoren te achterhalen en lessen te trekken voor toekomstige acties. Tijdens evenementen delen we de resultaten van deze impactanalyses ter inspiratie met andere actoren op het terrein, zodat een sneeuwbaleffect kan ontstaan.

Mathilde and kids

Werkbezoeken

Om rechtstreeks in dialoog te gaan met de kinderen en jongeren, de projecten in hun dagelijkse werking te leren kennen, te luisteren naar getuigenissen en ervaringen en verbinding tussen de projecten te creëren, brengt Hare Majesteit jaarlijks enkele werkbezoeken aan projecten die het Fonds ondersteunt.