Luik

SCAN-R asbl

Rédaction Jeunes: jongeren in debat over Europa

Over dit project
Scan-R is een Franstalig platform voor burgerlijke expressie gericht op jongeren tussen de 12 en 25 jaar. Het biedt hen een plek om ervaringen te delen en zich uit te drukken over thema’s die hen raken, via radio, podcasts, teksten of tv. Scan-R ondersteunt de jongeren, die vaak afkomstig zijn uit een kwetsbaar milieu, om actieve, kritische en solidaire burgers te worden, ofwel ‘CRACS’.

Projectdoelstellingen
Dit jaar is de doelstelling om jongeren voluit te betrekken bij Europese thema’s, in aanloop naar de verkiezingen van juni 2024, waarbij ze in principe vanaf 16 jaar moeten gaan stemmen . Jongeren zullen onder meer Europese politieke figuren interviewen, met hen in debat gaan, radio- en televisieprogramma’s presenteren, en themadossiers rond Europese kwesties uitwerken.

Door jongeren, voor jongeren
Op verzoek van de jongeren zelf wordt in 2024 de focus gelegd op Europese kwesties. Scan-R onderscheidt zich door jongeren echte beslissingsmacht te geven, waardoor ze zelf de drijvende kracht zijn achter burgerschaps-, inclusie- en samenlevingsinitiatieven.

Jongeren spelen een centrale rol in de werking van de organisatie via de ‘Rédaction Jeunes’, waar momenteel zo’n veertig van hen actief zijn en alle redactionele inhoud van Scan-R beheren. Vijf leden van deze redactie maken ook deel uit van het bestuur van de organisatie.

Toegekende steun
€ 7.000

Contactpersoon
Jonas Grétry, Directeur
([email protected] of +32 494 45 29 42)