Brussel
Debateville
Relance | Résilience
‘Mondig maakt machtig: debateville debat-en dialoogateliers’

Laureaat Koningin Mathildeprijs 2021
Het blijkt uit diverse onderzoeken: spreken voor een publiek en leren debatteren geeft een enorme boost aan het zelfvertrouwen en de motivatie van jongeren. Debateville wil jongeren een duwtje in de rug geven en hen zo de noodzakelijke competenties en attitude aanreiken om veerkrachtig en gelukkig te zijn in een wereld die snel verandert.
Debateville organiseert wekelijkse debat- en spreekvaardigheidsateliers voor jongeren en biedt ook coaching door mentoren aan. Zo kunnen kinderen tussen 11 en 14 jaar leren om een argumentatie op te bouwen, hun mening te verdedigen of een bewogen speech te geven over thema’s die voor hen belangrijk zijn. Zo worden deze jongeren ondersteund om hun stem te vinden in de samenleving van vandaag en morgen.
Tijdens de ateliers wordt er gestreefd naar de volgende leerdoelstellingen:
- De taal- en communicatievaardigheden verbeteren;
- Vaardigheden zoals kritisch denken, samenwerken, discipline, autonomie en empathie versterken;
- Het zelfvertrouwen en de motivatie vergroten;
- Kennis van en betrokkenheid met de samenleving vergroten;
- Jongeren helpen om op te komen voor hun identiteit te ontwikkelen door middel van meningsvorming.
Debateville wil het verschil maken door een professionele en voor tieners laagdrempelige aanpak. Door te investeren in de opleiding en coaching van de mentoren en het evalueren en verfijnen van de methodologie gaat 90% van de middelen rechtstreeks naar de doelgroep. Verder is Debateville ervan overtuigd dat de diversiteit onder de jongeren en de mentoren de beste formule is om de sociale cohesie te versterken.
Dankzij de debat-en spreekvaardigheidsateliers verwerven de jongeren niet enkel de kennis maar vooral ook de vaardigheden en attitudes om hun potentieel maximaal waar te maken.
Doelgroep:
- De jongeren in het naschoolse programma zijn tussen 11 en 14 jaar oud en gaan naar een Nederlandstalige school in Brussel.
- Verdeeld over drie groepjes volgden vorig schooljaar ca. 40 tieners wekelijks de naschoolse ateliers. Dit schooljaar ging het om 75 jongeren.
- Als antwoord op de coronacrisis heeft Debateville voor ongeveer extra 80 jongeren zomerweken georganiseerd.
- In het programma is 65% van de plaatsen voorbehouden voor jongeren uit een kwetsbare omgeving. Dit wil zeggen dat de ouders geen diploma middelbaar onderwijs hebben, een andere taal dan de schooltaal spreken of niet actief zijn op de arbeidsmarkt. In een diverse groep vind je immers de rijkste dialoog en stof voor interessante debatten. Daarnaast is dit de meest succesvolle manier om de sociale cohesie te bevorderen.
- Vanaf september 2021 zal Debateville ook workshops in de scholen aanbieden. Op die manier beoogt men extra 230 jongeren (10-18 jaar) te bereiken.