Koningin mathildeprijs

Jaarlijks reikt Hare Majesteit in het Koninklijk Paleis de Koningin Mathildeprijs uit aan een project dat wordt aangeduid door een Jongerenjury.

Sinds de oprichting heeft het Fonds ervoor gekozen om aan jongeren het woord te geven, ook bij de keuze van de laureaat van de Koningin Mathildeprijs. Zo krijgen jongeren de kans hun stem te laten horen over een maatschappelijk thema dat ook hen bezighoudt. Het Fonds geeft hiermee ook in het selectieproces uiting aan zijn baseline ‘Door Jongeren, Voor Jongeren’.

De jongerenjury, samengesteld uit 16 leerlingen uit twee klassen van het laatste jaar secundair onderwijs (een Franstalige en een Nederlandstalige), kiest autonoom uit de ondersteunde projecten het initiatief dat uit handen van Hare Majesteit de Prijs ter waarde van 10.000 euro in ontvangst mag nemen. Hare Majesteit reikt de Prijs uit tijdens een ceremonie die plaatsvindt in het Koninklijk Paleis, in aanwezigheid van jongeren uit de projecten.

Op 25 juni 2021 overhandigde Hare Majesteit de Koningin Mathildeprijs 2021 aan het project ‘Mondig maakt machtig: debat- en dialoogateliers’ van Debateville.

De laureaat werd aangeduid door leerlingen van het Sint-Jan Berchmanscollege (Mol) en het Athénée Royal Prince Baudouin (Marchin).

Overzicht van de laureaten van de Koningin Mathildeprijs

2021

Prachtig | Veerkrachtig

Debateville (Brussel)
2019

Music Connects #3

Muzass asbl (Lint)
2018

Music Connects #2

Commusaic (Herne - Sint-Pieters-Kapelle) en Unik! (Mont-Saint-Guibert)
2017

Music Connects #1

Watermusic (Oostende)
2016

Each One Teach One

Collaboration entre des futurs enseignants en sciences humaines et l’école de devoirs Assisa (Liège)
2015

Een positieve kijk op de toekomst

De Kruiskenshoeve (Sint-Laureins)